Vårblommor i akvarell
|

5 saker jag lärt mig om målande under åren…

Det är lätt att fastna i kreativa träsk. Man ser nuet, dit man vill, och dissonansen däremellan. Det är svårare att se hur långt på vägen man redan kommit. Det gäller nog alla aspekter i livet såklart.
Jag har ett mantra jag brukar dra för mig själv när jag längtar till något som känns alldeles för långt borta; Du har aldrig varit närmare än just nu.
Härom dagen kände jag så kring mitt måleri och bestämde mig för att lista lite saker som jag har lärt mig och som hjälper mig se på min resa med lite blidare ögon. Så här nedan kommer 5 saker som jag hoppas även kan hjälpa er!

  1. Är du inte nöjd med vad du målat? Rama in det och titta på den från ca 3-5 meters avstånd. När jag målar sitter jag med näsan 10 cm från pappret och ser alla skavanker. Men en blank yta och lite avstånd (vilket faktiskt är så man ser den ifall man hänger upp den ändå) så blir det mesta faktiskt ganska bra!
  2. Det är kul att lära sig nya tekniker och såklart är det ett toppen sätt att bli bättre ! Men fastna inte i att hela tiden utöka dina sätt att måla på. Förra året var jag fast besluten att lära mig måla abstrakta blommor i akvarell. I början var det kul för att det gick humoristiskt dåligt. Men efter några månader med att inte känna att det gick framåt så tappade jag all inspiration, för att jag trodde att jag inte kunde måla längre. Måla främst för att det är roligt! Är det inte roligt längre så måla något som du vet att du kan göra bra. Instant ego boost: check!
  3. Trust the process! Alla stadier i din målning kommer inte var pleasing for the eye. I stort sätt inget stadie kommer vara det förrän du är klar. Så bli inte modfälld och ge upp för att det inte ser ut som du tänkte dig under processen.
  4. Jämförelse är kreativitetens död. Vi matas ständigt av kreativa människor och deras processer över sociala medier och det är lätt att jämföra vår egen process med deras. Men när du fastnar i det träsket tänk på att det du ser är deras highlights. Jämför inte deras highlights med dina lowlights.
  5. Låt det ta tid. När vi ändå är inne på jämförelse så gäller det inte bara slutresultatet utan även processen i sig. Andras resa är inte din resa. Se inte på andra människor och hur snabbt det har gått för dem att komma dit de är idag – du har ingen aning om vad det är dem inte visar. På samma sätt kan du tänka på din enskilda målning. Bara för att du ser höghastighetsvideor av någon som målar en hel målning på 1 timme betyder det inte att att din process inte kräver mer tid.

Bonus tips:
Målar du med vattenfärg (akvarell, gouache m.m) och vill lägga på ett till lager färg för att öka kontrasten? Se till att det första lagret är helt torrt först. Även om det känns eller ser torrt ut är det inte säkert att det är det. Om det inte är det riskerar du att plocka upp färg från första lagret istället för att måla på ett nytt. Ta istället ett finger och känn lätt där du målat, känns det kallt så vänta lite till. Måla aldrig förrän du känner att pappret har ungefärligt rumstemperatur.

Ut och skapa med er!
Tack för mig, nässpray!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.